2011 yılında, 16 yaşındaki Hollandalı Boyan Slat, Yunanistan’da dalış yapmaya başladı ve suda inanılmaz miktarda plastik olduğunu fark etti. Tüm bu atıkları görmesinin ardından gezegenimizi daha temiz bir hale getirme yolculuğu başlamış oldu. Sadece iki yıl sonra okyanuslardan plastik çıkarmak için yeni bir teknoloji geliştiren ve kar amacı gütmeyen bir mühendislik çevre kuruluşu olan Ocean Cleanup’u başlattı.
Bugün, 25 yaşında olan Boyan yaptığı yeniliklerle bizi şaşırtmaktan asla vazgeçmeyen başarılı bir mucit ve girişimcidir. Boyan, kısa bir süre önce en son buluşunu açıkladı. Genç dahinin yeni icadı nehirlerde bulunana plastiğin okyanuslara ve denizlere ulaşmasını durdurmak için yardımcı olacak güneş enerjili bir nehir temizleme teknesi.
25 yaşındaki Hollandalı Boyan Slat, 2011’den beri gezegenimizi daha temiz hale getirmek için uğraşıyor
Ocean Cleanup, Büyük Pasifik çöplerini başarılı bir şekilde toplamaya ve temizlemeye yardımcı olacak bir teknoloji geliştirmeyi hedefliyor.
Adam kısa bir süre önce en son buluşunu açıkladı: nehirleri plastikten kurtarmaya yardımcı olacak güneş enerjili bir temizleme teknesi.
Okyanuslarda bulunan plastiğin yaklaşık yüzde 80’i nehirlerden geliyor
Araştırmalarının sonrası Boyan, dünyanın dört bir yanındaki 1.000 ırmağın, okyanuslarda ve denizlerde bulunan plastik atıkların yaklaşık% 80’ini ürettiğini öğrendi.
Tekne, nehirin derinliklerinde bulunan tüm çöpleri toplar ve geri dönüşüm için kıyıya getirir. Yani toplanan çöpler yeniden kullanılarak yararlı hale gelmekte.
Tek bir tekne normalde okyanuslarda bulunan 110 tona kadar çöp toplayabilmekte.
Nehir temizleme mavnasının arkasındaki fikir, plastik atıkların okyanuslara ulaşmasını engellemek.
Boyan, 2025 yılına kadar bu teknelerin dünyanın en kirli nehirlerinin hepsine konuşlandırılmasını umuyor. Şu anda, Ocean Cleanup, Kuala Lumpur, Malezya’daki Klang Nehri’ni ve Jakarta, Endonezya’daki Cengkareng Drenajını temizlemek için çalışıyor.