in ,

Hong Kong Şehri İçin Yapılan Sürücüsüz Tramvay Tasarımı Tamamlandı

“Ponti Design Studio” şirketi, Hong Kong sakinlerini koronavirüs pandemisinden sonra toplu taşıma araçlarına güvenli bir şekilde geri dönmelerini teşvik etmek için radyal bir iç tasarıma sahip otonom, çift katlı bir tramvay için bir konsept oluşturdu. İtalyan doğumlu tasarımcı Andrea Ponti, gelecekteki pandemilerin önlenmesinin önemli olduğu Covid-19 sonrası dünyaya daha iyi uyacak şekilde mevcut toplu taşıma araçlarını modern bir şekilde ele alıyor.

Ponti, “Bu, özellikle sosyal mesafenin elde edilmesinin zor olduğu yoğun nüfuslu Hong Kong şehrinde önemlidir” diyor. Ada olarak adlandırılan elektrikli tramvay konsepti, insanları özel ulaşım şekillerinden, koronavirüs salgını ışığında daha az tercih edilen halka açık olanlara geçmeye ikna etmeyi amaçlamaktadır.

Elektrikli ve sürücüsüz teknolojide – bir motor ve sürücü için gereken alanı ortadan kaldırarak – tramvayın iç kısmında daha fazla alan vardır ve yolcuların sosyal mesafelere ulaşmasını kolaylaştırır. Yolcular, aracın içindeki her bir katın merkezi boyunca konumlandırılmış “diğer adalar” üzerinde, diğer yolcular yönünde nefes almamak için dışa bakacak şekilde radyal bir biçimde oturabilmekte.

Bar benzeri ahşap tezgahlar, her katın çevresinde bulunuyor ve yolcuların seyahat ederken ayakta durmalarını ve manzaraların keyfini çıkarmasını sağlamak için korkuluklara sahiptir.

İç mekanda bulunan ahşap ve sıcak tonlar, Hong Kong şehir merkezinden tasarım ipuçlarını alan tek renkli dış cepheye belirgin bir kontrast sağlamakta. Aracın önünde ve arkasında dönen geniş camlarla sarılmış olan tramvay, çevredeki kentsel mimarinin tasarımını yansıtıyor.

Bu cam kullanımı, hem duvarlar hem de kubbeli tavan yoluyla gün boyunca iç mekanı doldurmak için bol miktarda doğal ışık sağlamakta. LED ışıkların dikey şeritleri, her türlü hava koşulunda görünürlüğü artırmak için tramvayın ön ve arka tarafının her iki tarafında da bulunuyor.

Ponti ayrıca, daha iyi hava akışını ve yolcuların daha düzenli hareket etmesini teşvik etmek için her iki tarafta açık olan tramvay durakları da tasarladı. Her tramvayda, tramvay duraklarında hızlı şarj etmeyi sağlayan bir bağlantı noktası bulunuyor. Seyahat ödemeleri, araca binmeden önce bu duraklarda Hong Kong’un Ahtapot kart sistemi aracılığıyla temassız olarak yapılacaktır. Yolcular, nasıl ödeme yapacaklarını bildiren elektronik grafiklerle yönlendirilecektir. Aracın ödeme noktalarından kurtulması da iç mekanda daha fazla alan yaratıyor.

Ponti, “Ada, Hong Kong’un ileri görüşlü ruhunu temsil ediyor ve sosyal mesafe uygulamasının üstesinden gelen yeni bir toplu taşıma konsepti getiriyor. Bir tramvay tasarlama fikri tesadüf değil: tramvaylar şehrin simgelerinden biri ve tramvaylar bu yıl 115. yılını kutluyor. İnsanların hareket etme ve etkileşim kurma özgürlüğünü sınırlayan sosyal mesafe kavramı, yeni konseptin tasarım zorluğu ve odak noktası oldu. Bölünmemeli ve ayırmamalıyız, bunun yerine kamusal alanları kesintisiz, entegre ve etkili bir tasarım yaklaşımıyla yeniden düşünmeliyiz.” diyor.

Andrea Ponti: Web Sitesi

Yazar FarklıFarklı Tasarım

Tasarım konusu ucu bucağı olmayan bir okyanus ve bu okyanusta yüzen milyonlarca balık bulunuyor...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Küçük Bir Daireye Yer Kazandıran İki Gizli Duvar Yatağı

Gemi Konteynerinden Yapılmış Modern Kaliforniya Çöl Evi